Skip to main content

Λευκωματουρία

Ορισμός

Η αλβουμίνη είναι μία πρωτεΐνη. Λευκωματουρία σημαίνει την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης στα ούρα. Αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως "μικρολευκωματινουρία", δείχνει ένα ελαφρά υψηλό επίπεδο της πρωτεΐνης στα ούρα. Εμφανής πρωτεϊνουρία ή "μακρολευκωματινουρία" υποδεικνύει περισσότερα από 300mg της λευκωματίνης στα ούρα ανά ημέρα.

Που μπορεί να οφείλεται;

Επίμονη λευκωματουρία σημαίνει ότι ο νεφρός έχει κάποια βλάβη και αρχίζει να χάνει ποσότητα λευκωματίνης στα ούρα. Δύο θετικές δοκιμές λευκωματίνης στα ούρα κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων δείχνουν επίμονη λευκωματουρία, ένα πρώτο σημάδι της διαβητικής νεφρικής νόσου, για παράδειγμα. Άλλες αιτίες της λευκωματινουρίας είναι η υψηλή πίεση του αίματος, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το μεταβολικό σύνδρομο, ή νεφρική βλάβη. Ακόμη και χωρίς αυτές τις ασθένειες, ένα υψηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο της λευκωματίνης στα ούρα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Tι μπορεί να σημαίνει;

Σε ασθενείς με διαβήτη και / ή εγκατεστημένος χρόνια νεφρική νόσο, η λευκωματουρία συνδέεται με πιο γρήγορη εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου τους και μια μεγαλύτερη πιθανότητα ότι η νεφρική ανεπάρκεια θα αναπτυχθεί.

Πόσοι άνθρωποι έχουν αυτό το πρόβλημα;

Περίπου 8 τοις εκατό των ενηλίκων έχουν μικρολευκωματινουρία (δηλ. απέκκριση από 30 έως 300 mg λευκωματίνης ανά 24 ώρες) και 1 τοις εκατό έχουν μακρολευκωματινουρία (δηλ. έκκριση μεγαλύτερη από 300 mg λευκωματίνης ανά 24 ώρες). Λευκωματουρία ανιχνεύθηκε σε ένα από κάθε τρία άτομα με διαβήτη, ένα από κάθε επτά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, , και ένα από έξι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ποιος θα πρέπει ελέγχεται για λευκωματουρία και πόσο συχνά;

Ο καθένας με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και τύπου 2 που είναι μεταξύ 12 και 70 ετών θα πρέπει να κάνει μια εξέταση ούρων για λευκωματουρία, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν έλεγχο για λευκωματουρία σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, συστηματικές νόσους, ηλικίας άνω των 60 ετών, και το οικογενειακό ιστορικό χρόνιας νεφρικής νόσου. Αν θετικό, το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από δεύτερη εξέταση ούρων.

Τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα;

Σε ένα ενιαίο δείγμα ούρων, ένα επίπεδο περισσότερο από 30 mg λευκωματίνης ανά γραμμάριο κρεατινίνης θεωρείται θετική. Για ένα 24-ωρη συλλογή ούρων, 30 έως 300 mg λευκωματίνης λευκωματινουρίας μέσα.

Μπορεί οτιδήποτε εκτός από νεφρική νόσο να κάνει το τεστ να είναι θετικό;

Ναι. Κάποιες άλλες συνθήκες, όπως η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει λευκωματουρία. Εάν η δοκιμή γίνεται σε περιόδους ασθένειας, έντονης άσκησης, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μπορεί να δείξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι που καπνίζουν μπορεί να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Σε μερικούς ανθρώπους χωρίς νεφρική νόσο, όρθια στάση μπορεί να οδηγήσει σε μία θετική δοκιμασία για τη λευκωματουρία.

Σχετικά Άρθρα

Μέτρα για Υγιή Καρδιά όντας σε Αιμοκάθαρση

Δίαιτα για Αυξημένα Επίπεδα Καλίου - Φωσφόρου

Εγκυμοσύνη και Νεφρική Νόσος