Skip to main content

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΓΡΙΒΕΑΣ

MD,PhD

Κεφάλαιο 2.2 Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)

15 Δεκεμβρίου 2017

Πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τα νεφρά;

H Υπέρταση είναι μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει τους νεφρούς σας. Τα νεφρά σας λειτουργούν σαν ένα σύστημα φιλτραρίσματος για να απαλλαγείτε από την περίσσεια νερού και από τα απόβλητα που κυκλοφορούν στο αίμα. Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκείται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρώνες (μονάδες φιλτραρίσματος) των νεφρών. Οι κατεστραμμένοι νεφρώνες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά, να φιλτράρουν δηλαδή όλα τα απόβλητα και να αποβάλλουν τα επιπλέον υγρά από το αίμα σας. Η περίσσεια του νερού και του νατρίου (άλατος) παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, ασκώντας επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας - αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αρτηριακή σας πίεση. Αυτή η επιπλέον πίεση οδηγεί σε περαιτέρω νεφρική βλάβη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει επίσης πολλά άλλα όργανα, καταστρέφοντάς τα αργά, όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια.

Ο γιατρός μου μου είπε ότι ο έλεγχος της νόσου των νεφρών μου σημαίνει έλεγχο της αρτηριακής μου πίεσης. Τι σημαίνει αυτό;

Η πίεση του αίματος θεωρείται υψηλή εάν ο μέγιστος αριθμός (συστολική πίεση) είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 130 mmHg ή ο κάτω αριθμός (διαστολική πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 80 mmHg. Η υπέρταση μπορεί να είναι και η αιτία ή και το αποτέλεσμα της νεφροπάθειας. Οι ασθενείς με πρωτεΐνη στα ούρα τους θα πρέπει να έχουν ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση έως 130/85 mmHg ή να μειώνεται στα 125/75 mmHg. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών και στην προστασία των νεφρών από περαιτέρω βλάβες.

Επίσης η υπέρταση επιδεινώνει την αρτηριοσκλήρωση, αυξάνει το φόρτο εργασίας στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ανευρύσματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου και οφθαλμικών προβλημάτων. Οι περισσότεροι ασθενείς με υπέρταση τελικά αναπτύσσουν μικροαλβουμινουρία.

Υπάρχουν φάρμακα για την επιβράδυνση της βλάβης των νεφρών;

Ναί. Η στρατηγική για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης είναι η χρήση φαρμάκων που έχουν πρόσθετα οφέλη. Η αγγειοτενσίνη είναι μια ορμόνη που το σώμα σας παράγει για να προκαλεί συστολή των λείων μυικών ινών στα αγγεία του νεφρού και σε άλλα αγγεία επίσης. Υπάρχουν δύο τύποι φαρμάκων που μπορούν να μπλοκάρουν αυτή την ορμόνη: οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (α ΜΕΑ) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs). Οι αναστολείς ΜΕΑ μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση με το άνοιγμα ή τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Τα ARBs λειτουργούν μπλοκάροντας την ορμόνη που προκαλεί τη μείωση του εύρους των αιμοφόρων αγγείων. Και οι δύο τύποι φαρμάκων έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου, ειδικά στους διαβητικούς.

Οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου (διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με χαλάρωση των μυών στα τοιχώματα των αγγείων) είναι επίσης χρήσιμα αντιυπερτασικά φάρμακα, αλλά συνιστώνται γενικά για χρήση μόλις είστε ήδη σε α ΜΕΑ ή ARB. Άλλα φάρμακα όπως οι β αποκλειστές χρησιμοποιούνται επίσης. Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται επίσης για την απομάκρυνση επιπλέον του νατρίου και υγρών από το σώμα. Η εξάλειψη της περίσσειας των υγρών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να βοηθήσει τα άλλα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω.

Η αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να μειωθεί με δίαιτα, ειδικά χαμηλή σε αλάτι, ενώ και η άσκηση είναι πολύ σημαντική. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι με υπέρταση θα πρέπει επίσης να παίρνουν φάρμακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να επιτύχουν τη βέλτιστη αρτηριακή πίεση και να επιβραδύνουν την πρόοδο της ΧΝΝ.

Μια φιλική σημείωση: Μην αφήνετε αυτές τις πληροφορίες να σας επηρεάσουν συναισθηματικά. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη ζωή και η γνώση είναι δύναμη! Η ύπαρξη διαβήτη και υπέρτασης δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε νεφρική ανεπάρκεια. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με διαβήτη και υπέρταση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την υγεία των νεφρών τους!