Skip to main content

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΓΡΙΒΕΑΣ

MD,PhD

Κεφάλαιο 3 Παρενέργειες της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

03 Μαρτίου 2018

Αναιμία
Η αναιμία είναι μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Ως κύρια αποστολή τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο. Το οξυγόνο δρα ως καύσιμο για το σώμα, παρέχοντας ενέργεια για τους μυς και τα όργανα για να λειτουργήσουν. Είναι η έλλειψη οξυγόνου που προκαλεί κόπωση, κύριο σύμπτωμα της αναιμίας. Άλλα συμπτώματα είναι η ζάλη, οι πονοκέφαλοι, η αδυναμία συγκέντρωσης, η δύσπνοια, κλπ. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφετε την κόπωση εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας και από τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η κόπωση την καθημερινότητα σας. Για παράδειγμα, ένας απλός περίπατος μπορεί να φαίνεται σαν 10χλμ δρόμος. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας για την πάθησή σας και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη ή τον έλεγχο της αναιμίας;
Ως άτομο με ΧΝΝ μπορεί να μην παράγετε αρκετή ερυθροποιητίνη οπότε ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ειδικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο είναι μια ανθρωπογενής μορφή ερυθροποιητίνης που ονομάζεται ερυθροποιητικός παράγοντας ή απλά ερυθροποιητίνη (ΕSA) . Χορηγείται με ένεση. Η λήψη σιδήρου από το στόμα (σίδηρος στο στόμα) είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της χορήγησης ESA. Καθώς σχηματίζονται νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, χρειάζονται σίδηρο για να στηρίξουν την ανάπτυξή τους και γι 'αυτό απαιτείται ο σίδηρος από το στόμα. Μερικοί ασθενείς που λαμβάνουν ESA μπορεί να απαιτείται να λαμβάνουν σίδηρο ενδοφλεβίως. Η ποσότητα σιδήρου που κρατά το σώμα σας στις αποθήκες του δεν θα αρκεί για να φτιάξετε όλα τα νέα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζεστε.

Πώς θα ξέρει ο γιατρός μου αν είμαι αναιμικός/ή;
Μια εξέταση αίματος θα δώσει στον γιατρό σας μια εικόνα για το πόσα και πόσο υγιή είναι τα κύτταρα του αίματός σας. Θα δείξει αν είστε αναιμικός/ή.

Οι πιο συνηθισμένες δοκιμασίες αίματος είναι:
Αιμοσφαιρίνη, εύρος στόχου για ασθενείς με ΧΝΝ που λαμβάνουν ESA: 10-12 g / dl
Αιματοκρίτης, εύρος στόχου για ασθενείς με XNN που λαμβάνουν ESA: 30-36%

Οι εξετάσεις σιδήρου είναι:
Φερριτίνη: Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που διατηρεί το σίδηρο σε "αποθήκευση" μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Για να βελτιστοποιήσετε την παραγωγή των κυττάρων του αίματος, η φερριτίνη του ορού σας θα πρέπει να διατηρείται μεγαλύτερη από 100 ng / ml εάν έχετε ΧΝΝ προτελικού σταδίου και μεγαλύτερη από 200 ng / ml εάν είστε σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης. Ο γιατρός σας θα γνωρίζει πότε πρέπει να ξεκινήσει το σίδερο και πότε να το σταματήσετε.

Κορεσμός της τρανσφερίνης: Η τρανφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη που παίρνει το σίδηρο από την πρωτεΐνη αποθήκευσης (φερριτίνη) ή από τον σίδηρο που επεξεργάζεστε και τον πηγαίνει στον μυελό των οστών όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η εξέταση αίματος μετρά την ποσότητα σιδήρου στην πρωτεΐνη της τρανσφερίνης. Εάν ο κορεσμός τρανσφερίνης σας είναι μικρότερος από 20%, σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετό σίδηρο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα επιθυμητά επίπεδα κορεσμού τρανσφερίνης πρέπει να είναι μεταξύ 20-50%.

Τι είδους σίδηρο μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός μου;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να παίρνετε σίδηρο εάν δεν αρκεί μόνο η διατροφή. Ο σίδηρος από το στόμα ή ο ενδοφλέβιος σίδηρος, εξαρτάται από τον ασθενή. Η ερυθροποιητίνη και ο σίδηρος συνεργάζονται για να βοηθήσουν το σώμα σας να κάνει πιο υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μου;
Ο παρακάτω πίνακας θα είναι μια εξαιρετική αναφορά τόσο για εσάς όσο και για το γιατρό σας για να παρακολουθείτε τα επίπεδα της δραστηριότητά σας, καθώς και το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης σας. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το γράφημα, καταγράψτε την ημερομηνία και το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης και στη συνέχεια, τοποθετήστε το "Χ" στο κουτί που αντιστοιχεί καλύτερα στο ενεργειακό σας επίπεδο.

Κατεβάστε και εκτυπώστε το διάγραμμα