Skip to main content

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΓΡΙΒΕΑΣ

MD,PhD

Κεφάλαιο 4 - Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος (XNN)

22 Ιανουαρίου 2022

Όταν οι ασθενείς αναζητούν ιατρική φροντίδα για τη ΧΝΝ, θέλουν ανακούφιση από τη σωματική ανησυχία που η νόσος τους προκαλεί. Η φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής. Η αναγνώριση συναισθημάτων που είναι κοινά σε άλλους ασθενείς με ΧΝΝ μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο απομονωμένοι και να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.
Οι ασθενείς είναι σε θέση να πουν στους γιατρούς τους τι αισθάνονται σωματικά: πόνος, κόπωση, ζάλη κ.λπ. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να λένε στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για αυτό που νοιώθουν συναισθηματικά. Η ψυχολογική σας ισορροπία είναι ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης της ΧΝΝ. Υπάρχουν κοινά συναισθήματα που βιώνουν οι ασθενείς όταν έχουν αρχικά διαγνωστεί με χρόνια ασθένεια, αν και αυτά τα συναισθήματα μπορούν να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Φόβος και άγχος
Ο φόβος και το άγχος είναι κοινά συναισθήματα όταν έχετε διαγνωστεί με χρόνια ασθένεια όπως η ΧΝΝ. Πιστεύουμε ότι ο οργανισμός μας μας έχουν προδώσει. Τα νεφρά που λειτουργούν είναι κάτι που θεωρείτε δεδομένο. Τώρα, δεν έχετε πλέον τον έλεγχο της νεφρικής σας διαδικασίας. Πρέπει να βασιστείτε στην αιμοκάθαρση για να κάνετε τη δουλειά των νεφρών σας. Θα αναρωτιέστε πώς θα σας επηρεάσει αυτή η ασθένεια. Μπορεί να ανησυχείτε για τον αντίκτυπό του στο πώς θα φροντίζετε την οικογένειά σας. Θα προσαρμοστούν τα αγαπημένα σας πρόσωπα ώστε να σας βλέπουν συνδεδεμένους με ένα μηχάνημα; Θα αντιπαθούν τη συνεχή υπενθύμιση ότι δεν είστε τόσο υγιείς όσο κάποτε;

Άρνηση
Όταν κάτι κακό συμβαίνει σε εμάς, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Λαμβάνουμε αποφάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε ή να κατανοήσουμε τι έχει συμβεί. Αλλά όταν το ψυχικό τραύμα είναι σοβαρό και απειλεί να μας κυριεύσει, μερικές φορές αρνούμαστε ότι έχει συμβεί κάτι. Αν και αυτό συμβαίνει σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχετε διαγνωστεί με μία χρόνια ασθένεια. Μπορείτε να αρνηθείτε να αποδεχτείτε το γεγονός ότι είστε άρρωστοι, ή εάν το κάνετε, μπορείτε να αρνηθείτε να πιστέψετε ότι είστε σοβαρά άρρωστοι. Ίσως δεν πιστεύετε ότι τα συνιστώμενα φάρμακα και θεραπείες είναι απαραίτητα.

Θυμός
Τα συναισθήματα θυμού είναι κοινά στους ασθενείς με ΧΝΝ. Έχουμε «τρελαθεί» με αυτό που μας έχει συμβεί. Είμαστε θυμωμένοι που αφήνουμε την υγεία μας να επιδεινωθεί σε αυτό το σημείο. Μερικές φορές είμαστε θυμωμένοι με την ιατρική κοινότητα για το ότι δεν μας φροντίζουν καλύτερα ή δεν είχαν εντοπίσει τη νόσο νωρίτερα. Πολλοί ασθενείς κατευθύνουν αυτόν τον θυμό στα μέλη της οικογένειάς τους. Ο θυμός και η δυσαρέσκεια μπορούν να φθάσουν στο σημείο να επηρεάσουν δυσμενώς τη σχέση σας με την οικογένεια σας και με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σας.

Δεν αισθάνομαι καλά
Το αίσθημα ότι «δεν είμαι καλά» είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ΧΝΝ. Η έλλειψη ενέργειας και η ναυτία είναι κοινά συμπτώματα της ΧΝΝ. Αλλά όταν αισθανόμαστε ψυχικά κάτω, συχνά νιώθουμε λυπημένοι ότι το σώμα μας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Όλοι περνάμε σκαμπανεβάσματα στη ζωή. Αλλά εάν αυτά τα συναισθήματα εξελιχθούν σε απελπισία, απογοήτευση ή απόγνωση και διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Πώς τα αντιμετωπίζω όλα αυτά;
Η ΧΝΝ και οι «νέες» πληροφορίες που τη συνοδεύουν μπορεί να «κυριεύσουν» έναν ασθενή. Υπάρχουν νέες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε, να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα θεραπείας. Η ενέργειά σας θα κατευθύνεται στη θεραπεία και τη σωματική σας ευεξία. Αυτό μπορεί να είναι κουραστικό. Αλλά πρέπει επίσης να ελέγχετε την ψυχική σας κατάσταση.
Δεν μπορείτε να αφήσετε συναισθήματα όπως ο φόβος ή το άγχος να σας «ελέγχουν». Η γνώση για τη ΧΝΝ και την αιμοκάθαρση μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε με την ασθένειά σας και τη θεραπεία της. Δεν θα αισθάνεστε τόσο φοβισμένοι ή ανήσυχοι αν ξέρετε τι να περιμένετε. Η αίσθηση ηρεμίας μπορεί να σας βοηθήσει να διευθετήσετε τα πράγματα και να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε την ασθένειά σας πιο αποτελεσματικά.
Τα συναισθήματα άρνησης είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για την υγεία σας. Η άρνηση οδηγεί σε αυτό που ονομάζεται “μη συμμόρφωση” – δηλαδή, αγνοείτε τις οδηγίες της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τη θεραπεία αιμοκάθαρσης, τη διατροφή και την πρόσληψη υγρών. Οι επαγγελματίες υγείας στη μονάδα βλέπουν συχνά ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να είναι σε κίνδυνο., ιδιαίτερα αν δεν πρόσεξαν τι έφαγαν και πόσο νερό ήπιαν. Αλλά μερικές φορές η αιμοκάθαρση δεν μπορεί να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της μη συμμόρφωσης. Ενδέχεται να απαιτείται νοσηλεία. Μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Η ΧΝΝ είναι μια σοβαρή ασθένεια. Ακούστε προσεκτικά την ομάδα που σας φροντίζει και ακολουθήστε τις συστάσεις τους. Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, κάντε ερωτήσεις.
Ο θυμός μπορεί να σας απομονώσει και να σας εμποδίσει να ζητήσετε βοήθεια ή παρηγοριά από άτομα που νοιάζονται για την υγεία σας. Αν και η έκφραση του θυμού σας μπορεί να τον βοηθήσει να μειωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη απογοήτευση επειδή δεν καταλαβαίνετε τη ρίζα του. Μπορεί να χτυπάτε άτομα που δεν είναι η αιτία του θυμού σας. Αυτό μπορεί να περιορίσει τις σχέσεις με τους γύρω σας. Μιλώντας για το γιατί είστε θυμωμένοι μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία του.
Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λήψης αποφάσεων σχετικά με τη θεραπεία σας. Επειδή ένας ασθενής σε αιμοκάθαρση πρέπει να συμμετέχει ενεργά στην καθημερινή του θεραπεία όσον αφορά την πρόσληψη υγρών και τη διατροφή, πρέπει να έχετε καθαρό μυαλό για να λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις. Η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να αναβάλλετε τις αποφάσεις, ή ακόμη και σκόπιμα να λάβετε παράλογες. Εάν ο γιατρός σας σας διαγνώσει με σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Αλλά πρώτα, πρέπει να ξέρει τι νιώθεις. Δεν μπορεί να ξέρει αν δεν του το πεις.
Η συζήτηση με κάποιον για τα συναισθήματά σας είναι απαραίτητη. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Οι περισσότεροι ασθενείς επωφελούνται από τη συζήτηση των συναισθημάτων τους με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, την οικογένεια, τους φίλους και άλλους ασθενείς με ΧΝΝ.