Skip to main content

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΓΡΙΒΕΑΣ

MD,PhD

Κεφάλαιο 5 - Φαρμακευτική αγωγή

23 Ιανουαρίου 2022

Τι φάρμακα πρέπει να πάρω;
Είναι δικαίωμα και ευθύνη σας να κατανοήσετε ποια φάρμακα παίρνετε, γιατί τα παίρνετε και πώς να τα παίρνετε. Για παράδειγμα, κάποιο φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται με τα γεύματα και άλλα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε την θεράποντα ιατρό σας εάν έχετε σταματήσει ή αλλάξατε τα φάρμακά σας. Πάντα να ενημερώνετε άλλους θεράποντες ιατρούς και τον φαρμακοποιό σας ότι έχετε ΧΝΝ και φροντίστε να ρωτάτε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε. Η διακοπή ή η αλλαγή φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει άλλους τομείς της θεραπείας σας.

Όταν έχετε ΧΝΝ, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για: να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, να ελέγξει την αρτηριακή πίεση, να βοηθήσει στην αντικατάσταση βιταμινών και μετάλλων, να διατηρήσει τα οστά σας γερά, για απαλλαγή από τον φώσφορο που συσσωρεύεται όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν πλήρως.

Μερικά κοινά φάρμακα που μπορεί να σας συνταγογραφηθούν περιλαμβάνουν:

 • Ο σίδηρος, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το σώμα σας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Η ερυθροποιητίνη, είναι μια ορμόνη που βοηθά στην τόνωση της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι πανομοιότυπη με τη φυσική ερυθροποιητίνη που παράγεται στα νεφρά.
 • Το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση χρησιμοποιείται για να διατηρεί την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Εάν δεν ελέγχεται, μπορεί να επιδεινωθεί η καρδιακή σας λειτουργία ή να προκαλέσετε περαιτέρω βλάβη στα νεφρά σας.
 • Συχνά χορηγούνται κορτικοστεροειδή (στεροειδή) για τη μείωση της φλεγμονής ή την ανακούφιση από τον πόνο. Όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, μπορεί να έχετε κάποιο πόνο ή πρήξιμο στα πόδια. Συζητήστε τυχόν παρενέργειες των κορτικοστεροειδών με τον ιατρό σας.
 • Οι βιταμίνες και τα μέταλλα ενισχύουν την υγεία σας και συμπληρώνουν τη διατροφή σας.
 • Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και καρδιάς.
 • Τα δεσμευτικά του φωσφόρου βοηθούν ώστε να μην συσσωρευτεί στο σώμα σας φώσφορος. Η μη λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια βλάβη των οστών, της καρδιάς και των αγγείων.
 • Τα αντιβιοτικά βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ωστόσο, όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, η δόση των αντιβιοτικών και τα επίπεδα τους στο αίμα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Έτσι, εάν κάποιος άλλος γιατρός σας δώσει αντιβιοτικό, φροντίστε να ρωτήσετε τον νεφρολόγο σας εάν η δόση είναι η σωστή.

Ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγω;
Πολλοί άνθρωποι παίρνουν φάρμακα χωρίς ιατρική οδηγία, φυτικές θεραπείες, βιταμίνες ή συμπληρώματα, για να τους βοηθήσουν να νιώσουν καλύτερα. Όταν έχετε ΧΝΝ, ορισμένα από αυτά τα φάρμακα ή θεραπείες μπορεί στην πραγματικότητα να σας αρρωστήσουν ή ακόμη και να είναι απειλητικά για τη ζωή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει την ιατρική ομάδα σας για όλα τα φάρμακα και τις θεραπείες που παίρνετε.

Υπάρχουν μερικά κοινά φάρμακα που πρέπει να αποφεύγετε:

 • Τα ΜΣΑΦ είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά. • Οι βιταμίνες ή τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο.
 • Οποιεσδήποτε «ολιστικές» θεραπείες και φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή που δεν έχουν συζητηθεί πρώτα με το γιατρό σας.
 • Φυτικά φάρμακα. Τι είναι η εναλλακτική ή η συμπληρωματική ιατρική; Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση για χρήση εναλλακτικής ή συμπληρωματικής ιατρικής. Πρόκειται για θεραπείες που χρησιμοποιούνται εκτός από την παραδοσιακή δυτική ιατρική. Τα κοινά είδη αυτών των θεραπειών περιλαμβάνουν βελονισμό, φυτικές θεραπείες, χειροπρακτικές θεραπείες, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, τεχνικές μυαλού-σώματος και άλλα. Ορισμένες τεχνικές του μυαλού και του σώματος, όπως οι ασκήσεις αναπνοής και η οπτικοποίηση είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές για τη διαχείριση του άγχους. Αν και μερικοί άνθρωποι βρίσκουν οφέλη σε αυτούς τους τύπους θεραπειών και φαρμάκων, μπορεί να υπάρχουν επιβλαβείς παρενέργειες. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλες τις ιατρικές θεραπείες που χρησιμοποιείτε. Πριν δοκιμάσετε οποιεσδήποτε συμπληρωματικές θεραπείες ή φάρμακα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Υπάρχουν φυτικά προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω βλάβη στα νεφρά μου;
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα φαρμακευτικά φάρμακα και τα βότανα δεν μεταβολίζονται με τον ίδιο τρόπο. Τα βότανα και μια σειρά από άλλες βιολογικά δραστικές ουσίες ταξινομούνται ως συμπληρώματα διατροφής.. Δυστυχώς, καθώς τα βότανα μεταβολίζονται με τρόπο όχι σαφή και γνωστό, μπορεί να είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνα. Αντίθετα, τα φάρμακα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ασφαλή μέσω κλινικών δοκιμών πριν επιτραπούν στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, τα βότανα μπορεί να περιέχουν «μη γνωστές ουσίες», βαρέα μέταλλα ή/και δηλητηριώδη φυτά. Μια άλλη πτυχή της χρήσης συμπληρωμάτων βοτάνων που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η αλληλεπίδραση με τα φάρμακα. Τα άτομα με ΧΝΝ λαμβάνουν μια σειρά από φάρμακα. Τα βότανα μπορούν να ενισχύσουν ή να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Είναι σημαντικό να αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε βότανα, φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και προϊόντα που αγοράζετε από καταστήματα υγιεινής διατροφής που μπορεί να χρησιμοποιείτε.