Νέο Άρθρο

Παρενέργειες της ΧΝΝ
03/03/2018 [3]

Αναιμία
Η αναιμία είναι μια κατάσταση στην οποία ο οργανισμός δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια. Ως κύρια αποστολή τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο. Το οξυγόνο δρα ως καύσιμο για το σώμα, παρέχοντας ενέργεια για τους μυς και τα όργανα για να λειτουργήσουν. Είναι η έλλειψη οξυγόνου που προκαλεί κόπωση, κύριο σύμπτωμα της αναιμίας. Άλλα συμπτώματα είναι η ζάλη, οι πονοκέφαλοι, η αδυναμία συγκέντρωσης, η δύσπνοια, κλπ. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφετε την κόπωση εξαρτάται από τον τρόπο ζωής σας και από τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η κόπωση την καθημερινότητα σας. Για παράδειγμα, ένας απλός περίπατος μπορεί να φαίνεται σαν 10χλμ δρόμος. Είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας για την πάθησή σας και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη ή τον έλεγχο της αναιμίας;
Ως άτομο με ΧΝΝ μπορεί να μην παράγετε αρκετή ερυθροποιητίνη οπότε ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ειδικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο είναι μια ανθρωπογενής μορφή ερυθροποιητίνης που ονομάζεται ερυθροποιητικός παράγοντας ή απλά ερυθροποιητίνη (ΕSA) . Χορηγείται με ένεση. Η λήψη σιδήρου από το στόμα (σίδηρος στο στόμα) είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της χορήγησης ESA. Καθώς σχηματίζονται νέα ερυθρά αιμοσφαίρια, χρειάζονται σίδηρο για να στηρίξουν την ανάπτυξή τους και γι 'αυτό απαιτείται ο σίδηρος από το στόμα. Μερικοί ασθενείς που λαμβάνουν ESA μπορεί να απαιτείται να λαμβάνουν σίδηρο ενδοφλεβίως. Η ποσότητα σιδήρου που κρατά το σώμα σας στις αποθήκες του δεν θα αρκεί για να φτιάξετε όλα τα νέα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζεστε.

Πώς θα ξέρει ο γιατρός μου αν είμαι αναιμικός/ή;
Μια εξέταση αίματος θα δώσει στον γιατρό σας μια εικόνα για το πόσα και πόσο υγιή είναι τα κύτταρα του αίματός σας. Θα δείξει αν είστε αναιμικός/ή.

Οι πιο συνηθισμένες δοκιμασίες αίματος είναι:
Αιμοσφαιρίνη, εύρος στόχου για ασθενείς με ΧΝΝ που λαμβάνουν ESA: 10-12 g / dl
Αιματοκρίτης, εύρος στόχου για ασθενείς με XNN που λαμβάνουν ESA: 30-36%

Οι εξετάσεις σιδήρου είναι:
Φερριτίνη: Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που διατηρεί το σίδηρο σε "αποθήκευση" μέχρι να χρησιμοποιηθεί. Για να βελτιστοποιήσετε την παραγωγή των κυττάρων του αίματος, η φερριτίνη του ορού σας θα πρέπει να διατηρείται μεγαλύτερη από 100 ng / ml εάν έχετε ΧΝΝ προτελικού σταδίου και μεγαλύτερη από 200 ng / ml εάν είστε σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης. Ο γιατρός σας θα γνωρίζει πότε πρέπει να ξεκινήσει το σίδερο και πότε να το σταματήσετε.

Κορεσμός της τρανσφερίνης: Η τρανφερρίνη είναι μια πρωτεΐνη που παίρνει το σίδηρο από την πρωτεΐνη αποθήκευσης (φερριτίνη) ή από τον σίδηρο που επεξεργάζεστε και τον πηγαίνει στον μυελό των οστών όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η εξέταση αίματος μετρά την ποσότητα σιδήρου στην πρωτεΐνη της τρανσφερίνης. Εάν ο κορεσμός τρανσφερίνης σας είναι μικρότερος από 20%, σημαίνει ότι δεν έχετε αρκετό σίδηρο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα επιθυμητά επίπεδα κορεσμού τρανσφερίνης πρέπει να είναι μεταξύ 20-50%.

Τι είδους σίδηρο μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός μου;
Υπάρχουν δύο τρόποι για να παίρνετε σίδηρο εάν δεν αρκεί μόνο η διατροφή. Ο σίδηρος από το στόμα ή ο ενδοφλέβιος σίδηρος, εξαρτάται από τον ασθενή. Η ερυθροποιητίνη και ο σίδηρος συνεργάζονται για να βοηθήσουν το σώμα σας να κάνει πιο υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Πώς μπορώ να παρακολουθήσω τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού μου;
Ο παρακάτω πίνακας θα είναι μια εξαιρετική αναφορά τόσο για εσάς όσο και για το γιατρό σας για να παρακολουθείτε τα επίπεδα της δραστηριότητά σας, καθώς και το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης σας. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το γράφημα, καταγράψτε την ημερομηνία και το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης και στη συνέχεια, τοποθετήστε το "Χ" στο κουτί που αντιστοιχεί καλύτερα στο ενεργειακό σας επίπεδο.

Κατεβάστε και εκτυπώστε το διάγραμμα

3/3/2018

Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
15/12/2017 [2.2]

Πώς η υψηλή αρτηριακή πίεση βλάπτει τα νεφρά;

H Υπέρταση είναι μια κατάσταση που μπορεί να βλάψει τους νεφρούς σας. Τα νεφρά σας λειτουργούν σαν ένα σύστημα φιλτραρίσματος για να απαλλαγείτε από την περίσσεια νερού και από τα απόβλητα που κυκλοφορούν στο αίμα. Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκείται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Με την πάροδο του χρόνου, η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρώνες (μονάδες φιλτραρίσματος) των νεφρών. Οι κατεστραμμένοι νεφρώνες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αποτελεσματικά, να φιλτράρουν δηλαδή όλα τα απόβλητα και να αποβάλλουν τα επιπλέον υγρά από το αίμα σας. Η περίσσεια του νερού και του νατρίου (άλατος) παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, ασκώντας επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας - αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αρτηριακή σας πίεση. Αυτή η επιπλέον πίεση οδηγεί σε περαιτέρω νεφρική βλάβη. Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει επίσης πολλά άλλα όργανα, καταστρέφοντάς τα αργά, όπως την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα μάτια.

Ο γιατρός μου μου είπε ότι ο έλεγχος της νόσου των νεφρών μου σημαίνει έλεγχο της αρτηριακής μου πίεσης. Τι σημαίνει αυτό;

Η πίεση του αίματος θεωρείται υψηλή εάν ο μέγιστος αριθμός (συστολική πίεση) είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 130 mmHg ή ο κάτω αριθμός (διαστολική πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 80 mmHg. Η υπέρταση μπορεί να είναι και η αιτία ή και το αποτέλεσμα της νεφροπάθειας. Οι ασθενείς με πρωτεΐνη στα ούρα τους θα πρέπει να έχουν ελεγχόμενη αρτηριακή πίεση έως 130/85 mmHg ή να μειώνεται στα 125/75 mmHg. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών και στην προστασία των νεφρών από περαιτέρω βλάβες.

Επίσης η υπέρταση επιδεινώνει την αρτηριοσκλήρωση, αυξάνει το φόρτο εργασίας στην καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, ανευρύσματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου και οφθαλμικών προβλημάτων. Οι περισσότεροι ασθενείς με υπέρταση τελικά αναπτύσσουν μικροαλβουμινουρία.

Υπάρχουν φάρμακα για την επιβράδυνση της βλάβης των νεφρών;

Ναί. Η στρατηγική για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης είναι η χρήση φαρμάκων που έχουν πρόσθετα οφέλη. Η αγγειοτενσίνη είναι μια ορμόνη που το σώμα σας παράγει για να προκαλεί συστολή των λείων μυικών ινών στα αγγεία του νεφρού και σε άλλα αγγεία επίσης. Υπάρχουν δύο τύποι φαρμάκων που μπορούν να μπλοκάρουν αυτή την ορμόνη: οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (α ΜΕΑ) και οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs). Οι αναστολείς ΜΕΑ μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση με το άνοιγμα ή τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Τα ARBs λειτουργούν μπλοκάροντας την ορμόνη που προκαλεί τη μείωση του εύρους των αιμοφόρων αγγείων. Και οι δύο τύποι φαρμάκων έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου, ειδικά στους διαβητικούς.

Οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου (διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με χαλάρωση των μυών στα τοιχώματα των αγγείων) είναι επίσης χρήσιμα αντιυπερτασικά φάρμακα, αλλά συνιστώνται γενικά για χρήση μόλις είστε ήδη σε α ΜΕΑ ή ARB. Άλλα φάρμακα όπως οι β αποκλειστές χρησιμοποιούνται επίσης. Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται επίσης για την απομάκρυνση επιπλέον του νατρίου και υγρών από το σώμα. Η εξάλειψη της περίσσειας των υγρών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να βοηθήσει τα άλλα φάρμακα που αναφέρονται παραπάνω.

Η αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να μειωθεί με δίαιτα, ειδικά χαμηλή σε αλάτι, ενώ και η άσκηση είναι πολύ σημαντική. Όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι με υπέρταση θα πρέπει επίσης να παίρνουν φάρμακα κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να επιτύχουν τη βέλτιστη αρτηριακή πίεση και να επιβραδύνουν την πρόοδο της ΧΝΝ.

Μια φιλική σημείωση: Μην αφήνετε αυτές τις πληροφορίες να σας επηρεάσουν συναισθηματικά. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη ζωή και η γνώση είναι δύναμη! Η ύπαρξη διαβήτη και υπέρτασης δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσετε νεφρική ανεπάρκεια. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με διαβήτη και υπέρταση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με την υγεία των νεφρών τους!

15/12/2017

Παράγοντες κινδύνου για ΧΝΝ Μέρος 2ο
13/10/2017 [2.1]

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον διαβήτη

Αν δεν παρακολουθώ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου, τι μπορεί να συμβεί στα νεφρά μου;
Εάν έχετε διαβήτη, είναι επειδή το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει. Το σώμα σας χρησιμοποιεί ινσουλίνη για να μετατρέψει τη ζάχαρη σε ενέργεια. Εάν το σώμα σας δεν έχει την ινσουλίνη, ζάχαρη παραμένει στο αίμα σας και βλάπτει μέρος του σώματός σας. Σε αυτή την περίπτωση τα σπειράματα του νεφρού σας (το σύστημα φιλτραρίσματος του νεφρού) μπορεί να υποστούν βλάβη.


Πώς αλλιώς μπορεί ο διαβήτης να βλάψει τα νεφρά μου;
Ένα πρώιμο σημάδι της νεφρικής βλάβης είναι όταν τα νεφρά σας αποβάλλουν μικρές ποσότητες πρωτεΐνης που ονομάζεται λευκωματίνη (αλβουμίνη) στα ούρα. Αυτό ονομάζεται μικροαλβουμινουρία. Σε πιο σοβαρή βλάβη, τα νεφρά αποβάλλουν όλο και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτείνης. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται πρωτεϊνουρία και όσο μεγαλώνει είναι δείγμα επιδείνωσης των νεφρών Όταν υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.


Πώς μπορώ να αποτρέψω προβλήματα από τα νεφρά όταν έχω διαβήτη;

 • Κρατήστε τη σάκχαρο όσο πιο κοντά γίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση κάτω από 130/80 για να αποφύγετε τη βλάβη των νεφρών. Η καλή ρύθμιση της πίεσης θα επιβραδύνει την εμφάνιση βλάβης στα μάτια σας, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Ακολουθήστε ένα σχέδιο υγιεινής διατροφής και μειώστε ιδιαίτερα το αλάτι στη διατροφή σας.
 • Κάντε αιματολογικό έλεγχο για την νεφρική σας λειτουργία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, ελέγχοντας παράλληλα και ντα ούρα σας για μικρές ποσότητες πρωτεϊνών.
 • Συμβουλευτείτε έναν γιατρό αμέσως αν νομίζετε ότι έχετε ουρολοίμωξη (πόνος ή καύσος κατά την ούρηση, έπειξη προς ούρηση, θολά ούρα, πυρετός, πόνος στην πλάτη σας)

13/10/2017

Παράγοντες κινδύνου για ΧΝΝ
29/07/2017 [2]

Υπάρχουν διάφορες ασθένειες και καταστάσεις που μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην εμφάνιση ΧΝΝ. Σήμερα, ο διαβήτης και η υπέρταση είναι οι πιο κοινές αιτίες ΧΝΝ. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι υπεύθυνος για το 44% των ασθενών που ξεκινούν αιμοκάθαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες και για το 38% των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο ΧΝΝ. Τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι ο καθένας που έχει διαβήτη ή υπέρταση θα αναπτύξει ΧΝΝ. Σημαίνει όμως ότι οποιοσδήποτε ασθενής με διαβήτη ή υπέρταση οφείλει να παρακολουθεί τα θέματα της υγείας του κάτω από την επιτήρηση του ειδικού.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία ο ασθενής έχει υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο) που προκαλεί είτε μείωση ή έλλειψη ινσουλίνης ή αντίσταση σε αυτήν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η υψηλή γλυκόζη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη δομή και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Πολύ κοντά στο δυτικό τρόπο ζωής είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ όπου ο οργανισμός εμφανίζει αντίσταση στην ινσουλίνη. Σχετίζεται συχνά με την παχυσαρκία και εμφανίζεται συχνά μετά την ηλικία των 30 ετών. Με την πάροδο του χρόνου η ανεπάρκεια ινσουλίνης προκαλεί μη φυσιολογικό μεταβολισμό των υδατανθράκων και λίπους επηρεάζοντας τα μικρά αγγεία του νεφρού και προκαλώντας καταστροφή των φίλτρων του νεφρού.

Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας ισχαιμία και επιταχύνοντας την εξέλιξη της νεφροπάθειας.

Η σπειραματονεφρίτιδα είναι μια φλεγμονή της ανατομικής και λειτουργικής μονάδας του νεφρού γνωστού και ως νεφρώνα. Πρόκειται για νόσο χωρίς σαφή αίτια. Μπορεί να προκαλέσει νεφρωσικό σύνδρομο (αποβολή μεγάλη ποσότητα λευκώματος στα ούρα) και ΧΝΝ . Σίγουρη διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με βιοψία νεφρού.

Κληρονομικές ασθένειες, όπως η πολυκυστική νεφρική νόσο (PKD) μπορούν επίσης να προκαλέσουν ΧΝΝ. Η PKD, η πιο συνηθισμένη ασθένεια στην κατηγορία αυτή, που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικούς σάκους, που ονομάζονται κύστεις που περιέχουν υγρά, αέρα ή ιστούς . Καθώς αυτές οι κύστεις αναπτύσσονται, εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών. Οι κύστες μπορεί να μολυνθούν και να αιμορραγήσουν.

Οι αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών.

Η λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα) είναι μια φλεγμονή του ιστού των νεφρών. Οι πυελονεφρίτιδες όταν συνδυάζονται με κάποιας μορφή ανατομικό κώλυμα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση ΧΝΝ.

29/07/2017

Θα μάθω αν αρχίσω να αντιμετωπίζω προβλήματα με τα νεφρά;
24/06/2017 [1.3]

Οχι απαραίτητα. Τα πρώτα σημάδια της ΧΝΝ μπορεί να μην είναι αρκετά σαφή και συνεπώς πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, οίδημα κάτω άκρων, αίμα στα ούρα. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε είναι μία απλή εξέταση αίματος για προσδιορισμό κρεατινίνης και γενική ούρων για την ανίχνευση πρωτεΐνης στα ούρα. Είναι σημαντικό για οποιονδήποτε να έχει ενεργό ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη του και να κατανοεί την κατάστασή του, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, θα είναι λιγότερο περίπλοκο να προσαρμοστεί.

Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας;

 • Γενική αίματος
  Είναι μια πολύ συνηθισμένη εξέταση που μας λέει πολλά για το τι συμβαίνει με τα νεφρά. Υπάρχουν τρεις τύποι κυττάρων στο αίμα: τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος και απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα, τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και κάθε «εισβολέα» του οργανισμού και τα αιμοπετάλια που βοηθούν στην αιμόσταση. Και οι τρείς ομάδες κυττάρων είναι σημαντικές για να εκτελούνται ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.
 • Κάθαρση κρεατινίνης και κρεατινίνη ορού
  Η κρεατινίνη απομακρύνεται από το αίμα μέσω του φίλτρου των νεφρών και στη συνέχεια αποβάλλεται από τα ούρα. Είναι ένα απόβλητο προϊόν του μυϊκού ιστού. Η δοκιμασία κάθαρσης κρεατινίνης μετρά πόσο καλά αφαιρείται η κρεατινίνη από το αίμα μέσω των νεφρών και παρέχει μια πιο ακριβή μέτρηση για το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά.
 • Συλλογή ούρων 24 ωρών για πρωτεΐνη στα ούρα
  Η ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα που παράγεται σε 24 ώρες μετριέται στο εργαστήριο. Κανονικά υπάρχει μικρή ή καθόλου πρωτεΐνη στα ούρα. Αυξημένες ποσότητες πρωτεΐνης αποτελούν δείκτη «βλάβης» στο φίλτρο των νεφρών. Η πρωτεΐνη στα ούρα ονομάζεται πρωτεϊνουρία. Πολύ μικρές ποσότητες πρωτεΐνης στα ούρα αναφέρονται ως μικρολευκωματίνη. Η μικρολευκωματίνη είναι ένα πρώιμο σημάδι της διαβητικής νεφροπάθειας σε ασθενείς με διαβήτη.
 • Εξετάσεις ουρίας, ηλεκτρολυτών αίματος
  Η ουρία είναι ένα απόβλητο προϊόν που σχηματίζεται όταν η πρωτεΐνη διασπάται στο σώμα. Η ουρία παράγεται στο ήπαρ και αποβάλλεται από το σώμα στα ούρα. Εάν οι νεφροί δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν ουρία από το αίμα κανονικά, τα επίπεδα αυξάνονται. Πρόκειται για εξέταση αίματος. Οι ηλεκτρολύτες φιλτράρονται στους νεφρούς. Αν υπάρχουν μεταβλητά επίπεδα των ακόλουθων ηλεκτρολυτών στο αίμα, μπορεί να σημαίνει ότι τα νεφρά δεν λειτουργούν καλά: κάλιο, νάτριο, φωσφόρος, ασβέστιο, μαγνήσιο.
 • Βιοψία νεφρού
  Μια διαγνωστική δοκιμή όπου ένα μικρό κομμάτι νεφρικού ιστού αφαιρείται με βελόνα. Ο ιστός εξετάζεται με μικροσκόπιο για να προσδιοριστεί η αιτία της νεφρικής βλάβης.
 • Hba1C
  Μια εξέταση αίματος που δίνει μια εκτίμηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα για αρκετούς μήνες.

Πώς μετράται το ποσοστό της νεφρικής λειτουργίας;

Μετράται με τη σύγκριση της ποσότητας των αποβλήτων στα ούρα με την αντίστοιχη ποσότητα τους στην κυκλοφορία του αίματος. H πιο συνηθισμένη μετρήσιμη ουσία είναι η κρεατινίνη, η οποία είναι ένα απόβλητο προϊόν του μυϊκού ιστού. Η κάθαρση κρεατινίνης χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αναλογία της ποσότητας κρεατινίνης στα ούρα με εκείνη στο πλάσμα του αίματος και είναι ένα εργαλείο για τον υπολογισμό της λειτουργίας των νεφρών. Η κανονική κάθαρση κρεατινίνης κυμαίνεται από 80-130. Παράλληλα, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει μια τιμή κρεατινίνη αίματος, να την προσαρμόσει ανάλογα με το μέγεθος, την ηλικία, το φύλο και τη φυλή του ατόμου με τη χρήση μίας μαθηματικής φόρμουλας και να εκτιμήσει την νεφρική λειτουργία. Αυτός ο τύπος ονομάζεται Glomerular Filtration Rate (Glomerular Rate Rate) ή αλλιώς ρυθμός σπειραματικής διήθησης. . Υπάρχουν πέντε στάδια ΧΝΝ με βάση το GFR:

 • Στάδιο 1: GFR> 90
 • Στάδιο 2: GFR 60-90
 • Στάδιο 3: GFR 30-60
 • Στάδιο 4: GFR 15-30
 • Στάδιο 5: GFR <15

Τι μπορεί να κάνει κάποιος με ΧΝΝ για να προστατεύσει τη λειτουργία των νεφρών του;

 • Ελέγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα
 • Μείωση ποσότητα πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή
 • Διατήρηση υγιών επιπέδων λιπιδίων
 • Maintain healthy levels of fat (lipids)
 • Άσκηση
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Συμμόρφωση με την φαρμακευτική αγωγή


24/06/2017

Ποιος είναι ο ρόλος των νεφρών;
15/05/2017 [1.2]

Οι νεφροί λειτουργούν σαν 24ωρο μηχάνημα καθαρισμού για το αίμα. Πρόκειται για δίδυμα όργανα με σχήμα φασολιών. Βρίσκονται κάτω από το θωρακικό κλωβό στο κέντρο της πλάτης. Κάθε ένας έχει το μέγεθος μιας κλειστής γροθιάς. Οι νεφροί συνδέονται με την ουροδόχο κύστη με σωλήνες που ονομάζονται ουρητήρες οι οποίοι μεταφέρουν τα ούρα.
Οι νεφροί φιλτράρουν το αίμα και παράγουν ούρα. Συγκεκριμένα:

 • Απομακρύνουν τα απόβλητα από το αίμα. Καθώς το σώμα λειτουργεί, δημιουργεί τοξικές ουσίες που πρέπει να αφαιρεθούν. Αν δεν συμβαίνει επαρκής απομάκρυνση των τοξικών ουσιών στα ούρα, καθώς και στα κόπρανα, ο άνθρωπος αρρωσταίνει.
 • Απομάκρυνση περίσσιας ύδατος
 • Προσαρμογή και ισορροπία στη συγκέντρωση αλάτων και άλλων χημικών ουσιών. Τα νεφρά εξισορροπούν σημαντικά μεταλλικά στοιχεία και χημικές ουσίες στο σώμα, όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος. Είναι σημαντικό αυτά να παραμείνουν ισορροπημένα ώστε τα κύτταρα να λειτουργούν σωστά.
 • Παραγωγή ορμονών. Οι νεφροί παράγουν ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Βοηθούν επίσης στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα. Το νεφρό παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ) η οποία διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων από τον μυελό των οστών. Χωρίς ΕΡΟ, η ερυθροκυτταρική παραγωγή μειώνεται και οδηγεί σε μια κατάσταση γνωστή ως αναιμία, η οποία προκαλεί εξαιρετική κόπωση και συνολική αδυναμία. Οι νεφροί επίσης παράγουν βιταμίνες που απαιτούνται για ισχυρά οστά


15/05/2017

Κεφάλαιο 1.1
Ο Οδικός Χάρτης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου

Ένας στους εννέα ενήλικες στον Δυτικό κόσμο έχει Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν μειωμένη νεφρική λειτουργία. Ως εκ τούτου, δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να λάβουν μέτρα για την προστασία των νεφρών τους από περαιτέρω ζημία. Η εξέλιξη της ΧΝΝ είναι αυτή που έχει κρίσιμη σημασία.

Τι είναι η ΧΝΝ;

ΧΝΝ σημαίνει μειωμένη λειτουργία των νεφρών. Με τον χρόνο, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί και τα νεφρά να υποστούν μεγαλύτερη ζημιά. Ο σκοπός αυτού του οδικού χάρτη δεν είναι να φοβίσει, αλλά δώσει στους ασθενείς τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της υγείας στα χέρια τους και να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση και την προστασία της νεφρικής λειτουργίας τους. Υπάρχουν πολλές παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ΧΝΝ και ταυτόχρονα πολλά πράγματα που οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν και η γνώση αυτή αν αξιοποιηθεί από τους ίδιους σωστά θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των νεφρών τους.

Πιθανώς η πιο κοινή παρανόηση σχετικά με την ΧΝΝ είναι ότι οι ασθενείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Πολλοί πιστεύουν ότι τα νεφρά τους λειτουργούν καλά, νιώθουν μία χαρά, όλα είναι υπό έλεγχο με τέτοιο τρόπο ώστε προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια δεν πρόκειται να τους συμβεί. Οι ασθενείς, αλλά και οι συγγενείς τους δεν πρέπει να αφήσουν να κυριαρχήσει αυτή η άποψη μέσα τους. Υπάρχουν πράγματα που ο ασθενής μπορεί να κάνει για να διατηρήσει ή να βελτιώσει την υγεία του και την ίδια στιγμή να προστατεύσει τα νεφρά του από περαιτέρω επιδείνωση. Η ΧΝΝ δεν εξαφανίζεται. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να παρακολουθηθεί για λίγο και ξαφνικά όλα γίνονται «κανονικά» και πάλι και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για την ΧΝΝ. Αντιθέτως, ΧΝΝ σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια. Καμία ενέργεια από τον ασθενή σημαίνει αυξημένες πιθανότητες για τα νεφρά να επιδεινωθούν. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ο ασθενής να ασχολείται με τη φροντίδα της υγείας του, να «μάθει» το πρόβλημα του γιατί μόνο έτσι θα κάνει «τη διαφορά» στην καθημερινότητα του

08/04/2017

Για περισσότερες Πληροφορίες και Ραντεβού επικοινωνήστε με τον Ιατρό.