Μεταβολικά Νοσήματα και Νεφρός

Τι είναι η οστεοπόρωση;

Η οστεοπόρωση είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και αλλοίωση του οστίτη ιστού, «είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής των οστών, οδηγώντας σε αυξημένη ευθραυστότητα αυτών και επακόλουθη αύξηση του κινδύνου για κάταγμα». Η οστεοπόρωση αναφέρεται ως μία σιωπηλή (ασυμπτωματική) νόσος στον γενικό πληθυσμό, διότι οι ασθενείς δεν μπορούν να αισθανθούν ή να αντιληφθούν ότι τα οστά τους γίνονται όλο και πιο αδύναμα καθώς εξελίσσεται η νόσος. Στους ασθενείς με ΧΝΝ η εμφάνιση της σχετίζεται με την οστική νόσο και η αντιμετώπιση της αποτελεί μία πρόκληση για τον θεράποντα νεφρολόγο.

Γιατί η οστεοπόρωση έχει σημασία;

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα, με τα οποία μπορεί να παρουσιασθεί, επηρεάζουν την τη νοσηρότητα και την τη θνησιμότητα των ασθενών. Η οστεοπόρωση είναι σοβαρή, ευρέως διαδομένη και αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης;

Η ηλικία, το φύλο (συχνότερα στις γυναίκες), η εμμηνόπαυση, η χρόνια χρήση κορτικοστεροειδών, οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ καθώς και ιστορικό κατάγματος ως ενήλικας και χαμηλό σωματικό βάρος.

Ο επιπολασμός της οστεοπόρωσης αυξάνεται συνεχώς καθώς αυξάνεται ο αριθμός των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών στο γενικό πληθυσμό. Στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι η αύξηση της οστικής μάζας και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπορωτικών καταγμάτων. Ιδιαίτερα στον πληθυσμό των ασθενών με ΧΝΝ η αντιμετώπιση και η θεραπεία της οστεοπόρωσης είναι δύσκολη, πολλές φορές πολυπαραγοντική και απαιτεί επίπονη και συνεχή προσπάθεια από τον θεράποντα νεφρολόγο.

Για περισσότερες Πληροφορίες και Ραντεβού επικοινωνήστε με τον Ιατρό.