Skip to main content

Αρτηριακή Υπέρταση και Νεφρός

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (επίσης γνωστή ως υπέρταση) είναι μια άλλη κοινή αιτία της νόσου των νεφρών, η οπoία μπορεί να προκαλέσει και άλλες επιπλοκές στον οργανισμό όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια. Η υψηλή αρτηριακή πίεση παρουσιάζεται όταν η δύναμη που αναπτύσσει το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων αυξάνεται.. Όταν η υψηλή πίεση του αίματος ελέγχεται, ο κίνδυνος των επιπλοκών όπως είναι η χρόνια νεφρική νόσος είναι μειωμένη.

Οι νεφροί διαδραματίζουν έναν βασικό ρόλο στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου , και η πίεση του αίματος, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νεφρών. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπέρταση, μπορεί να βλάψει τα νεφρά και να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ).

Τι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η πίεση του αίματος μετρά την δύναμη του αίματος ενάντια στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον υγρά στο σώμα αυξάνουν την ποσότητα του ρευστού στα αιμοφόρα αγγεία και την αρτηριακή πίεση. Υπέρταση μπορεί να προκύψει από πάρα πολύ υγρό σε φυσιολογικά αγγεία αίματος ή από φυσιολογικό υγρό σε στενά, άκαμπτα, ή φραγμένα αιμοφόρα αγγεία. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να δουν το γιατρό τους τακτικά.

Πώς υψηλή πίεση του αίματος μπορεί βλάψει τα νεφρά;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση υποχρεώνει την καρδιά εργαστεί σκληρότερα και, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα. Εάν έχουν καταστραφεί τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, μπορούν να σταματήσουν την απομάκρυνση των αποβλήτων και των επιπλέον υγρών από το σώμα. Τα επιπλέον υγρά στα αιμοφόρα αγγεία μπορούνί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση τότε ακόμη περισσότερο. Είναι ένας επικίνδυνος κύκλος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια από τις κύριες αιτίες της νεφρικής ανεπάρκειας.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης του αίματος;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε αν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου είναι υψηλή είναι να έχουμε ένα επαγγελματία υγείας που να μετρά με την περιχειρίδα την πίεση του αίματος. Το αποτέλεσμα εκφράζεται με δύο αριθμούς. Ο κορυφαίος αριθμός, που ονομάζεται συστολική πίεση, αντιπροσωπεύει την πίεση όταν η καρδιά χτυπάει. Ο αριθμός κάτω, που ονομάζεται διαστολική πίεση, δείχνει την πίεση όταν η καρδιά αναπαύεται ανάμεσα στους χτύπους. Αρτηριακή πίεση ενός ατόμου θεωρείται φυσιολογική αν παραμένει ίση ή μικρότερη από 120/80." Τα άτομα με συστολική αρτηριακή πίεση 120 με 139 ή διαστολική αρτηριακή πίεση από 80 έως 89 θεωρείται προϋπερτασικά και θα πρέπει να υιοθετήσουν τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και την πρόληψη καρδιακών και παθήσεων των αιμοφόρων αγγείων. Ένα πρόσωπο του οποίου η συστολική αρτηριακή πίεση είναι σταθερά 140 ή υψηλότερη ή των οποίων η διαστολική πίεση είναι 90 ή υψηλότερο θεωρείται ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να την μειώσει.

Πώς μπορεί νεφρική βλάβη από υψηλή αρτηριακή πίεση να προληφθεί;

Η θεραπεία είναι απαραίτητη, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα, για να κρατήσουν την αρτηριακή τους πίεση κάτω από 130/80 .

Πώς μπορεί αρτηριακή πίεση να ελεγχθεί;

Οι άνθρωποι με προϋπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει:

  • Να διατηρούν το βάρος τους σε επίπεδο κοντά στο φυσιολογικό.
  • Να τρώνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά τρόφιμα.
  • Να φρόντίσουν τον περιορισμό αλατιού καθημερινά , πρόσληψη έως 2.000 χιλιοστόγραμμα. Θα πρέπει να περιορίσουν τα κατεψυγμένα τρόφιμα και τις συχνές επισκέψεις σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες διατροφής στα συσκευασμένα τρόφιμα για να μάθουν πόσο νάτριο βρίσκεται σε μία μερίδα. Κρατώντας ένα ημερολόγιο νατρίου μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της πρόσληψης νατρίου.
  • Τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι ή, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Μπορεί φάρμακα να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης;

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αρκετά αποτελεσματικά φάρμακα πίεσης του αίματος είναι διαθέσιμα. Οι πιο κοινοί τύποι είναι τα διουρητικά, οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ), οι αποκλειστές υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs), οι βήτα-αναστολείς, και αναστολείς των διαύλων ασβεστίου. Δύο από αυτά τα φάρμακα, οι αναστολείς ACE και οι ARBs, έχουν προστιθέμενη προστατευτική επίδραση επί των νεφρών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αναστολείς ACE και ARBs μειώνουν πρωτεϊνουρία και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης. Τα διουρητικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Ένας συνδυασμός δύο ή περισσότερων φαρμάκων μπορεί να χρειάζεται για να κρατήσει την πίεση του αίματος κάτω από 130/80.

Ποιος είναι σε κίνδυνο για νεφρική ανεπάρκεια που σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση;

Ο καθένας έχει κάποιο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής ανεπάρκειας από την υψηλή πίεση του αίματος. Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής ανεπάρκειας. Πρόωρη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Ο ρόλος της γενετικής και τα πρώτα σημάδια υπέρτασης

Έχοντας μια οικογενειακή ιστορία υψηλής αρτηριακής πίεσης στο οικογενειακό δέντρο είναι ένα σίγουρο πρώιμο σημάδι της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της υπέρτασης αν πολλά από τα μέλη της οικογένειάς έχουν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι απαραίτητα. Η παχυσαρκία στην οικογένεια είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση σε ένα άτομο.

Σχετικά Άρθρα

H Θεραπεία μου είναι επαρκής; Κάνω σωστή αιμοκάθαρση;

Χρόνια Νεφρική Νόσος & Οξέωση

Θρέψη σε Ασθενείς με Μεταμόσχευση Νεφρού