Σακχαρώδης Διαβήτης και Νεφρός

Τι είναι ο Σακχαρώδης διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια στην οποία o ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει φυσιολογικές ποσότητες ινσουλίνης σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα υψηλό επίπεδο σακχάρου αίματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλά μέρη του σώματος. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της Xρονίας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ) στον Δυτικό κόσμο.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο Σακχαρώδης διαβήτης;

Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλά, η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπεργλυκαιμία. Η υπεργλυκαιμία είναι ένα πρόβλημα για τα άτομα με διαβήτη, και αυτό αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, όταν τα άτομα αυτά πάσχουν ήδη από ΧΝΝ. Αν ο διαβήτης δεν ελέγχεται, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, απώλεια όρασης και άλλες επιπλοκές. Γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα με νεφρική νόσο και διαβήτη για να μάθουν τα συμπτώματα του υψηλού σακχάρου στο αίμα (π.χ. πείνα, υπνηλία, ναυτία, δίψα, ξηροδερμία, θολή όραση) και να αναπτύξουν τρόπους για να το αποτρέψουν.

Γιατί οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται νεφρολόγο;

Πολλοί άνθρωποι με νεφρική νόσο έχουν διαβήτη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη συχνά αντιμετωπίζουν υπεργλυκαιμία, ή υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Με το να γνωρίζουν τα συμπτώματα και τις αιτίες της υπεργλυκαιμίας, μπορούν να λάβουν μέτρα για να το αποτρέψουν. Η επίσκεψη σε νεφρολόγο και η περαιτέρω παρακολούθηση βοηθά τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη να περιορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβητικής νεφροπάθειας ή να επιβραδύνει την εξέλιξη σε ασθενή με ήδη εγκατεστημένη ΧΝΝ.

Για περισσότερες Πληροφορίες και Ραντεβού επικοινωνήστε με τον Ιατρό.