Συστηματικά Νοσήματα και Νεφρός

Τί είναι τα συστηματικά νοσήματα?

Πρόκειται για μία είδους Φλεγμονή η οποία μπορεί να επηρεάσει άλλα όργανα εκτός των νεφρών, ως μέρος μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Η αυτοάνοση διαταραχή είναι μια ασθένεια στην οποία ο οργανισμός κάνει λάθος στην ανοσολογική απόκριση εναντίον των ιστών του σώματος. Φλεγμονή της καρδιάς, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου θεωρούνται αυτοάνοσες διαταραχές, μαζί με την φλεγμονή των νεφρών.

Στα συστηματικά (αυτοάνοσα) νοσήματα περιλαμβάνονται ο λύκος, το σύνδρομο Goodpasture, οι αγγειίτιδες (κοκκιωμάτωση Wegener, μικροσκοπική αγγειτίδα κ.α) το σ. Sjogren, η Μικτή Νόσος του Συνδετικού ιστού κ.α.

Τι είναι η Νεφρίτιδα λύκου?

Η Νεφρίτιδα λύκου σχετίζεται με χρόνια νεφρική νόσο και φλεγμονή. Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΕΛ) είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτεθεί σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως τα νεφρά, την καρδιά, τους πνεύμονες, το δέρμα, τις αρθρώσεις, το νευρικό σύστημα και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό το αυτοάνοσο νόσημα σταματά τα αντισώματα από το λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά. Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικοί ασθενείς με λύκο έχουν διαφορετικά συμπτώματα ανάλογα με το όργανο του σώματος που έχει προσβληθεί. Η βαρύτητα επίσης της νόσου ποικίλλει από άρρωστο σε άρρωστο. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη, αλλά το φύλο ( πιο σύνηθες σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας), η κληρονομικότητα, διάφοροι ιοί, λοιμώξεις και περιβαλλοντικοί λόγοι έχουν ενοχοποιηθεί. Μόνο 1 στις 15 περιπτώσεις εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50, 1 στις 4000 μπορεί να προσβάλλει λευκές γυναίκες.

Περίπου 1 στους 3 ασθενείς με ΣΕΛ έχουν νεφρική προσβολή. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν οιδήματα κάτω άκρων, υψηλή αρτηριακή πίεση , σκούρα ούρα κα. Γενικές και ειδικές εξετάσεις αίματος και ούρων είναι απαραίτητες για την διάγνωση. Συνήθως είναι απαραίτητη βιοψία νεφρού για την οριστική διάγνωση. Το είδος της φαρμακευτικής αγωγής καθορίζεται από τον τύπο της νεφρίτιδας ποτ θα προκύψει από την βιοψία . Συνηθισμένη αγωγή είναι ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή, η κυκλοφωσφαμίδη, αζαθειοπρίνη κ.α. Απαραίτητη θεωρείται και η συνδρομή ενός διαιτολόγου.

Τι είναι το Σύνδρομο Goodpasture?

Μία άλλη αυτοάνοση διαταραχή που σχετίζεται με χρόνια νεφρική νόσο και φλεγμονή είναι το σύνδρομο του Goodpasture. Αυτή η σπάνια νόσος προσβάλλει τόσο τα νεφρά όσο και τους πνεύμονες, οδηγώντας τελικά σε νεφρική ανεπάρκεια και πνευμονική νόσο. Κλασικά συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν βήχα με αίμα, κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία. Μια ειδική εξέταση αίματος μπορεί βάλει την διάγνωση. Η αιμορραγία των πνευμόνων μπορεί να διαρκέσει για διάστημα 2 εβδομάδες ή και περισσότερο, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου. Η ζημιά που προκαλείται στα νεφρά μπορεί να είναι μόνιμη για ορισμένους ασθενείς.

Τι είναι η αγγειίτιδα?

Πρόκειται για φλεγμονή των αγγείων. Φλεγμονή η οποία προκαλεί στένωση των αγγείων με αποτέλεσμα την ελαττωμένη παροχή αίματος σε διάφορα όργανα και ιστούς του σώματος. Όσο μεγαλύτερο είναι το αγγείο που προσβάλλεται τόσο σοβαρότερη η βλάβη που προκαλείται.
Ποιά είναι τα συμπτώματα?
Ποικίλλει σε εμφάνιση από άτομο σε άτομο. Συνηθισμένα ευρήματα είναι γενικό αίσθημα κακουχίας, αδυναμία, πυρετός, απώλεια βάρους. Πιο ειδικά σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται. Όταν αγγειίτιδα προσβάλλει τους νεφρούς μπορεί να εμφανισθεί με αιματουρία και/ή λευκωματουρία, επηρεασμένη νεφρική λειτουργία και αν ο ασθενής δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα να χρειασθεί θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Οι αγγειίτιδες ανάλογα με τον τύπο των αγγείων που προσβάλλουν διακρίνονται σε μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και εμφανίζονται σε 5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού στον Δυτικό κόσμο. Η αιτιολογία είναι άγνωστη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγγειιτίδων: Takayasu, γιγαντοκυτταρική, οζώδης πολυαρτηρίτιδα, νόσος του Kawasaki, κοκκιωμάτωση Wegener, σύνδρομο Churg—Strauss, μικροσκοπική αγγειίτιδα, Henoch-Schonlein κ.α

Τι είναι η Κοκκιωμάτωση Wegener?

Η Κοκκιωμάτωση Wegener επηρεάζει τα νεφρά, καθώς και την ανώτερη αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες. Όπως και ο λύκος, η ασθένεια μπορεί να προσβάλλει το νευρικό σύστημα, την καρδιά, το δέρμα και τις αρθρώσεις, και τα αίτια είναι άγνωστα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συνεχή καταρροή, ερυθρότητα και ερεθισμό των ματιών, βήχας με αίμα, κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις και μόλυνση στο αυτί. Για την ανίχνευση της κοκκιωμάτωσης Wegener, απαιτούνται ο γιατρός εξετάσεις αίματος που μπορεί να ανιχνεύσουν ορισμένες πρωτεΐνες στο αίμα. Σε συνδυασμό με την εξέταση αίματος είναι εξετάσεις ούρων, ακτινογραφία θώρακος και βιοψία νεφρού. Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα όπως, κυκλοφωσφαμίδη κορτικοστεροειδή και αζαθειοπρίνη μπορούν να συνταγογραφούνται, αλλά όχι όλα ταυτόχρονα, διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Για περισσότερες Πληροφορίες και Ραντεβού επικοινωνήστε με τον Ιατρό.