Skip to main content

Χρόνια Νεφρική Νόσος - Νεφρική Ανεπάρκεια

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου.

Τι είναι η ΧΝΝ;

Η ΧΝΝ περιγράφει μία κλινική οντότητα που προκαλεί βλάβη στα νεφρά και επηρεάζει την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Εάν η ασθένεια των νεφρών επιδεινώνεται, τα απόβλητα συγκεντρώνονται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα και κάνουν το άτομο να αισθάνεται άρρωστο προκαλώντας επιπλοκές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία (χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων), αδύναμα οστά, κακή διατροφική υγεία και νευρική βλάβη. Επίσης, η νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να παρουσιάζονται βραδέως και επί μακρό χρονικό διάστημα. Η Χρόνια Νεφρική νόσος μπορεί να προκαλείται από διαβήτη, υψηλή πίεση αίματος και άλλες διαταραχές. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να κρατήσει συχνά τη ΧΝΝ σταθερή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν η νεφρική νόσος εξελίσσεται, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η οποία απαιτεί θεραπεία υποκατάστασης (αιμοκάθαρση ή περιτοναική κάθαρση) ή μεταμόσχευση νεφρού.

Αλήθειες σχετικά με την ΧΝΝ

Η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της νεφρικής νόσου σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για όλους τους ανθρώπους με ΧΝΝ.
Ο Ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR) είναι η καλύτερη εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.
Η Υπέρταση προκαλεί ΧΝΝ και η ΧΝΝ υπέρταση.
Επίμονη πρωτεϊνουρία (πρωτεΐνη στα ούρα) σημαίνει ότι η ΧΝΝ είναι παρούσα.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται τα άτομα με ιστορικό διαβήτη, υπέρτασης και οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου.

Τρεις απλές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν την ΧΝΝ:

 • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
 • Λεύκωμα στα ούρα.
 • Κρεατινίνη ορού.

Τι προκαλεί ΧΝΝ;

Οι δύο κύριες αιτίες της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι οποίες είναι υπεύθυνες για μέχρι τα δύο-τρίτα των περιπτώσεων. Ο διαβήτης συμβαίνει όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, προκαλώντας ζημιές σε πολλά όργανα του σώματός , συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και της καρδιάς, καθώς και τα αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και των ματιών. Υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος ή υπέρταση, συμβαίνει όταν η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων αυξάνει. Αν μείνει ανεξέλεγκτη, ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και χρόνιας νεφρικής νόσου. Επίσης, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεφρά είναι οι εξής:

Σπειραματονεφρίτιδες, μια ομάδα ασθενειών που προκαλούν φλεγμονή στην ανατομική και λειτουργική μονάδα του νεφρού (μονάδες φιλτραρίσματος του νεφρού). Αυτές οι διαταραχές είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία της ΧΝΝ.
Κληρονομικές ασθένειες, όπως η πολυκυστική νόσος των νεφρών, η οποία προκαλεί μεγάλες κύστεις στα νεφρά που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική τους.
Δυσπλασίες που εμφανίζονται όταν ένα έμβρυο αναπτύσσεται στη μήτρα της μητέρας του. Για παράδειγμα, μία στένωση μπορεί να συμβεί ότι εμποδίζει τη φυσιολογική εκροή των ούρων και προκαλεί στα ούρα να ρέουν πίσω μέχρι την νεφρό. Αυτό προκαλεί λοιμώξεις και μπορεί να βλάψει τα νεφρά.
Λύκος και άλλες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Aποφρακτικά θέματα που προκαλούνται από προβλήματα, όπως πέτρες στα νεφρά, οι όγκοι ή ένας υπερτροφικός προστατικός αδένας στους άνδρες.
Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΧΝΝ;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα νεφρικής νόσου μέχρι τους προωθείται. Ωστόσο, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι:

 • Αισθάνονται πιο κουρασμένοι και να έχουν λιγότερη ενέργεια.
 • Έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης.
 • Έχουν μειωμένη όρεξη.
 • Έχουν προβλήματα στον ύπνο.
 • Έχουν μυϊκές κράμπες τη νύχτα.
 • Έχουν πρησμένα πόδια και τους αστραγάλους.
 • Έχουν το πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας, ειδικά το πρωί.
 • Έχουν ξηρό δέρμα με φαγούρα.
 • Πρέπει να ουρούν συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Ο καθένας μπορεί να έχει χρόνια νεφρική νόσο σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό από άλλους να αναπτύξουν νεφρική νόσο. Μπορείτε μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για νεφρική νόσο, αν:

 • Πάσχουν από διαβήτη.
 • Έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό της χρόνιας νεφρικής νόσου.
 • Είναι μεγάλα σε ηλικία.
 • Ανήκουν σε μια ομάδα πληθυσμού υψηλού.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR).

GFR-ρυθμός σπειραματικής διήθησης είναι το καλύτερο τέστ για τη μέτρηση του επίπεδο της λειτουργίας των νεφρών, το οποίο μπορεί να καθορίσει της νεφρικής νόσου. Ο νεφρολόγος μπορεί να τον υπολογίσει από τα αποτελέσματα της κρεατινίνης στο αίμα, την ηλικία, τη φυλή, το φύλο και άλλους παράγοντες.

Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται η νεφρική νόσος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επιβράδυνσης ή διακοπής της εξέλιξης.

Τι θα συμβεί αν τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι μπορεί κάποιο άτομο να έχει χρόνια νεφρική νόσο;

Ο νεφρολόγος θα θέλει να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να διαπιστώσει τη λειτουργία των νεφρών σας για να σχεδιάσει την θεραπεία. Συγκεκριμένα:

Υπολογισμός του ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR), ο οποίος είναι ο καλύτερος τρόπος υπολογισμού της λειτουργίας των νεφρών.
Προγραμματισμός για υπερηχογράφημα, το οποίο δίνει μία εικόνα από τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα. Περιγράφει αν τα νεφρά είναι πάρα πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά, αν υπάρχει πέτρα ή όγκος και εάν υπάρχουν προβλήματα στη δομή των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος.
Μετά από έναν πιο λεπτομερή εργαστηριακό έλεγχο η διαδερμική νεφρική βιοψία, γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, για να διαπιστωθεί ο συγκεκριμένος τύπος της νόσου των νεφρών, πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει στα νεφρά και τέλος να βοηθήσει στον θεραπευτικό σχεδιασμό. Με την νεφρική βιοψία, ο γιατρός αφαιρεί μικρά κομμάτια του ιστού των νεφρών και τα κοιτάζει κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Μπορεί η ΧΝΝ να αντιμετωπιστεί επιτυχώς;

Πολλές ασθένειες των νεφρών μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Ο προσεκτικός έλεγχος ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ΧΝΝ ή να εμποδίσει την εξέλιξη της. Πέτρες στα νεφρά και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία. Δυστυχώς, τα ακριβή αίτια ορισμένων ασθενειών των νεφρών είναι ακόμη άγνωστα, και ειδικές θεραπείες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες. Μερικές φορές, η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια, που απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος με ειδικά φάρμακα που ονομάζονται αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (αΜΕΑ) βοηθά συχνά να επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει γίνει για να βρεθεί πιο αποτελεσματική θεραπεία για όλες τις συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια νεφρική νόσο.

Γενικά μέτρα αντιμετώπισης της ΧΝΝ

 • Επιβραδύνση της εξέλιξης της νεφρικής νόσου
 • Διατήρηση του υπόλοιπου της νεφρικής λειτουργίας
 • Έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης
 • Διατροφή σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και παράλληλα κατάλληλη φυσική δραστηριότητα
 • Διαχείριση της αναιμίας
 • Αντιμετώπιση της οστικής νόσου που σχετίζεται με την ΧΝΝ
 • Αντιμετώπιση της οξέωσης
 • Ενθάρρυνση τακτικής νεφρολογικής παρακολούθησης
 • Αξιολόγηση της φαρμακευτικής αγωγής
 • Προετοιμασία για θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση ή/και μεταμόσχευση), όταν καθίσταται αναγκαίο

Σχετικά Άρθρα

Θρέψη σε Ασθενείς με Νεφρωσικό Σύνδρομο

Tα Συναισθήματά μας και η Xρόνια Νεφρική Νόσος (XNN)

Αίμα στα Ούρα - Αιματουρία